T.C.
CEYHAN KAYMAKAMLIĞI
SİVİL İNSANSIZ HAVA ARAÇLARI (İHA veya DRONE) VE MOTORLU ÇOK HAFİF HAVA ARAÇLARININ KULLANIMI İLE İLGİLİ
CEYHAN KAYMAKAMLIĞI GENEL EMRİ
2019/2
Son dönemlerde ülkemizde de Motorlu Çok Hafif Hava Araçları ve Sivil İnsansız Hava Araçlarının (İHA veya DRONE) kullanımının sıklaştığı, hava araçlarının havada kalma sürelerinin, yük taşıyabilme kapasitelerinin arttırıldığı bilinmektedir.
Sivil İnsansız Hava Araçları (İHA veya DRONE) spor veya eğlence amacıyla kullanılan model uçaklar da dahil olmak üzere, içinde insan olmadan motor gücü ile uçuş yapabilen ve bir kontrol bağlantısı ile pilot tarafından kontrol edilen veya otonom operasyonu pilot tarafından planlanarak takip edilen hava aracıdır.
Motorlu Çok Hafif Hava Aracı ise havadan ağır, hareket halinde iken havanın aerodinamik yapısı üzerine etkisi ile havada dinamik olarak tutunabilen, motor teçhizatına sahip, kalkış ağırlığı azami 750 kg olan microlight/motorlu yelkenkanat, ultralight, gyroplane ve ultralight helikopter gibi hava araçlarıdır.
Sivil İnsansız Hava Araçları (İHA veya DRONE) ve Motorlu Çok Hafif Hava Araçları ile ilçemizdeki hassas bölgeler ile diğer resmi ve özel kurum, kuruluş ve tesislerle, güvenlik birimlerimiz üzerinde her türlü keşif ve etkinlik adı altında izinsiz ve tedbirsiz uçuş yapılmasının, tehlikeli madde taşınmasının, fotoğraf ve film çekilmesinin uygun olmadığı, aksi takdirde can ve mal güvenliği açısından telafisi mümkün olmayan muhtelif zararların oluşabileceği değerlendirilmektedir.
Bu sebeple;
a) 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 31, 32 ve 66. maddelerine,
b) 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 329, 330, 331, 332, 334, 335, 336 ve 337. maddelerine,
c) 2920 sayılı Türk Sivil Havacılık Kanununun 93 ve 144. maddelerine,
d) 2565 sayılı Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanununun 21. maddesine,
e) 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 32. maddesine,
f) 09.01.2016 tarih ve 29588 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Amatör Havacılık Faaliyetleri Yönetmeliğinin 14. maddesine,
g) Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün 22.02.2016 tarihli İnsansız Hava Araçları Talimatına,
h) Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün Motorlu Çok Hafif Hava Aracı Pilotu Lisans Talimatına istinaden;
1-İlçe merkezinin imarlı sahasında ve kırsal mahallelerin yerleşim alanlarında,
2-BOTAŞ ve BİL(BTC) işletme sahaları ile bu işletmelere ait boru hatları, serbest bölge, limanlar ve gümrük kapıları, petrol istasyonları başta olmak üzere sanayi, ticari ve tarımsal faaliyet yapılan ekonomik tesisler üzerinde,
3-Adana - Osmaniye - İskenderun Otoyolunun ilçemiz sınırları içerisinden geçen kısmı başta olmak üzere, ilçemiz sınırları içerinde motorlu taşıt trafiği olan tüm yollar üzerinde,
4-İlçemiz mülki hudutları içerinde yer alan kamu kurum ve kuruluşlarına, güvenlik birimlerine ve belediyeye ait bina, tesis ve lojmanlar üzerinde Sivil İnsansız Hava Araçları (İHA veya DRONE) ve Motorlu Çok Hafif Hava Araçlarının izinsiz uçurulması ve kullanılması, Adana Valiliğince konu ile ilgili yapılan 30.09.2016 tarihli düzenleme ve diğer yetkili makamlarca alınmış kararlara ek olarak, Kaymakamlığımızca 04.02.2019 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yasaklanmıştır.
Yasaklanan bölgelerde yer alan özel kurum, kuruluş, tesis ve işletmeler tanıtım, toplantı, tören, düğün, nişan vb. etkinliklerin çekimi için kendi tesislerinin ve arazilerinin üzerinde, en az 24 saat önceden Kaymakamlığımıza bilgi vermek ve her türlü sorumluluk kendilerine ait olmak şartıyla, gerekli tedbirleri alarak uçuşa izin verebileceklerdir. Bunun dışında yasaklamaya konu sahalarda, acil ve zorunlu durumlarda uçuş için Kaymakamlığımızdan 24 saat önceden izin alınacaktır.
Ceyhan İlçesi sınırları içerisinde her türlü Sivil İnsansız Hava Araçları (İHA veya DRONE) ve Motorlu Çok Hafif Hava Araçlarını satan, satın alan, temin eden, kullanan şahıslar en yakın kolluk birimlerine giderek kullanım amacı, markası ve modelini bildirmekle yükümlüdür.
Her türlü Sivil İnsansız Hava Araçları (İHA veya DRONE) ve Motorlu Çok Hafif Hava Araçları ile yasaklanan mahallerde izinsiz gerçekleştirilen uçuşların, sorumluluk sahasına göre emniyet ve jandarma birimlerince tespiti halinde bu durum tutanağa bağlanacak ve yürürlükteki mevzuatta belirtilen adli yaptırımlar saklı kalmak kaydıyla, belirtilen yasağa uymayanlar hakkında, 2920 sayılı Türk Sivil Havacılık Kanununun 144. maddesine (2.mükerer RG:01.09.2016-KHK:674/33.md. ile değişik) istinaden bin Türk Lirasından onbin Türk Lirasına kadar idari para cezası uygulanacak ve 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 32.maddesine istinaden de kabahatte kullanılan genelgeye konu araçların mülkiyeti kamuya geçirilecektir.
Kamuoyuna ve ilgililere ilanen duyurulur. 30.01.2019